Eterantère(-di-flour-blanco)
Heteranthera reniformis
Pontederiaceae
Nom en français : Hétéranthère réniforme.
Descripcioun :Aquesto planto fourestiero trachis dins li risiero de Camargo mounte flouris l'estiéu. Nous vèn d'Americo troupicalo, e es au nostre, en Camargo, despièi 1989. Se recounèis à si fueio redouno e si flour blanco que duron gaire de tèms dins la journado. A de guèno membranouso (fotò). Se vèi en ribo de risiero o dins li passage de rodo.
Usanço :Couneissèn pas d'usanço particuliero pèr aquelo planto. Escriéure au site se n'en sabès mai.
Port : Erbo
Taio : 10 à 40 cm
Fueio : alterno
Tipe bioulougico : Idroufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Heteranthera
Famiho : Pontederiaceae
Ordre : Commelinales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : irreguliero
Ø (o loungour) enflourejado : 2,5 à 3 cm
Flourido :
Estiéu
Sòu : Na Cl
Autour basso e auto : 0
Aparado : Noun
Remarco : Planto envahissènto
Avoust à setèmbre
Liò : Risiero
Estànci : Mesoumediterran
Couroulougi : Óurigino Americo troupicalo
Ref. sc. : Heteranthera reniformis Ruiz & Pav., 1798
Pebre-d'ase
Satureja montana
Lamiaceae Labiaceae
Àutri noum : Pebre-d'ai, Isop.
Noms en français : Sarriette des montagnes, Sarriette vivace.
Descripcioun :Lou pebre-d'ai es uno planto redoulènto bèn couneigudo de nòsti mountagno. Trachis souvènt en gròssi mato denso de flour blanco à roso. Flouris pulèu à la fin de l'estiéu.
Usanço :Es proun couneigu "pèr n'en perfuma lei toumo" (O. Madon, op.cit. p.153) o lou boudin. Se fai uno meno de soupo, la "soupo dóu pastre" pèr li proublèmo de digestioun o d'estoumac : "Fasès bouli coume uno infusioun voste pebre-d'ase dins la casseirolo, pièi quant a bouli, arrestas lou fiò, levas voste pebre-d'ase, ié metès la pasta, pièi la pasta pren aquéu perfum" ib. Ei couneigu tambèn pèr èstre acalourant.
Port : Pichoto planto lignouso
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : óupousado
Tipe bioulougico : Camefite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Satureja
Famiho : Lamiaceae
Famiho classico : Labiaceae
Ordre : Lamiales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : irreguliero
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido :
Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Juliet à setèmbre
Liò : Tepiero seco
- Relarg à jóuinis aubret
- Ribo d'aigo
- Roucas
Estànci : Mesoumediterran à Mountagnard
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Satureja montana L., 1753